Λεύκανση - The Art of Smile - Βεατρίκη Βλάχου
657
wp-singular,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-657,wp-theme-bridge,wp-child-theme-bridge-child,bridge-core-3.3.3,qi-blocks-1.4,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.9.1,qode-optimizer-1.0.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-smooth-scroll-enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.8.7.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-8.4.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-258

Λεύκανση

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΥΚΑΝΣΗ

Η λεύκανση είναι μια απλή, μη επεμβατική και ανώδυνη διαδικασία, χωρίς καμία επίπτωση στο σμάλτο των δοντιών. Έχει άμεσα και εκπληκτικά αποτελέσματα, βελτιώνοντας το χρώμα και την φωτεινότητα των δοντιών. Ενδείκνυται μετά την ενηλικίωση και πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από οδοντίατρο, αφού πρώτα προηγηθεί πλήρης στοματικός έλεγχος για ύπαρξη τερηδόνων, παλαιών εμφράξεων, προσθετικών αποκαταστάσεων στα δόντια της αισθητικής ζώνης και ύπαρξη ρωγμών στην επιφάνεια των δοντιών – όλα αυτά θα καθορίσουν τη θεραπεία.

Ανάλογα με την μέθοδο που χρησιμοποιείται, το αποτέλεσμα της λεύκανσης αποδίδει έως και 5 βαθμούς λευκότερα δόντια, συγκριτικά με το αρχικό χρώμα.

 

Τα αποτελέσματα της λεύκανσης δεν είναι μόνιμα, διαρκούν από 6 μήνες έως 3 χρόνια, ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου και από το αν είναι καπνιστής. Για να διατηρηθεί το αρχικό λευκό χρώμα, θα πρέπει κάθε 6 μήνες να γίνεται καθαρισμός των δοντιών κατά τη διάρκεια του οδοντιατρικού ελέγχου και εάν κρίνεται απαραίτητο, να επαναληφθεί η διαδικασία λεύκανσης στο σπίτι με τη βοήθεια εξατομικευμένων ναρθήκων και του λευκαντικού παράγοντα για μερικές μέρες.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ 

Το φυσικό χρώμα των δοντιών δημιουργείται από την αντανάκλαση του φωτός από την αδαμαντίνη (το σμάλτο) σε συνδυασμό με το χρώμα της οδοντίνης που βρίσκεται από κάτω. Επομένως η φωτεινότητα και το χρώμα του δοντιού εξαρτάται από το πάχος και την υφή της αδαμαντίνης καθώς και από το χρώμα της οδοντίνης, παράγοντες που είναι γενετικά προκαθορισμένοι.

Η λεύκανση επιδρά στα έντονα χρωματισμένα οργανικά μόρια που εμφανίζονται μεταξύ των κρυστάλλων του υδροξυαπατίτη, του σμάλτου των δοντιών ή στο όριο αδαμαντίνης – οδοντίνης και τα αποδομεί, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν από την αδαμαντίνη.

Οι παράγοντες που αλλάζουν τη χρώση του δοντιού είναι οι χρωστικές ουσίες αρκετών τροφών όπως ο καφές, το κόκκινο κρασί, το μαύρο τσάι, ο καπνός, τα φρούτα και τα λαχανικά με κόκκινο χρώμα (π.χ. παντζάρια), η σάλτσα σόγιας, το ξύδι μπαλσάμικο κλπ.

Τα δόντια μας χάνουν τη φωτεινότητα τους με το πέρασμα του χρόνου καθώς η αδαμαντίνη (η εξωτερική επιφάνεια των δοντιών) λεπταίνει και επιτρέπει στην πιο σκούρα οδοντίνη να φαίνεται περισσότερο.

ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΛΕΥΚΑΝΣΗΣ

Η λεύκανση μπορεί να γίνει στο ιατρείο, στο σπίτι ή σε συνδυασμό  (αρχικά στο ιατρείο και ολοκληρώνεται στο σπίτι).

Πριν την λεύκανση ο οδοντίατρος, αφού ελέγξει τα δόντια και απομακρύνει την πέτρα, την πλάκα και τις χρωστικές ουσίες, θα καταγράψει το αρχικό χρώμα των δοντιών.

 

Η λεύκανση στο ιατρείο είναι μια απλή και ανώδυνη διαδικασία, με άμεσα και εκθαμβωτικά αποτελέσματα. Χρειάζεται μία έως δύο συνεδρίες, διάρκειας περίπου μιας έως μιάμιση ώρας και σε απόσταση 10 ημερών η μία από την άλλη. Πρώτα τοποθετούνται προστατευτικά ούλων και παρειοκάτοχα και με την βοήθεια ειδικής λυχνίας ενεργοποιείται το λευκαντικό τζελ (υπεροξείδιο του υδρογόνου 6% ή του καρβαμιδίου 15% -45%) το οποίο έχει τοποθετηθεί πάνω στα καθαρά δόντια. Με την διάσπαση του υπεροξειδίου εισέρχεται το οξυγόνο στην αδαμαντίνη και στην οδοντίνη, διαλύοντας τις χρωστικές ουσίες, χωρίς να επηρεάσει την δομή του δοντιού.

 

Εάν η δυσχρωμία των δοντιών είναι πολύ έντονη, μπορεί να προτείνουμε συνέχιση της λεύκανσης στο σπίτι με την βοήθεια εξατομικευμένων ναρθήκων. Κατά την διάρκεια της λεύκανσης ο ασθενής πιθανόν να νοιώσει μια ήπια ευαισθησία στα δόντια, η οποία όμως υποχωρεί άμεσα. Εάν η ευαισθησία είναι έντονη, προτείνουμε στον ασθενή να αποφύγει τα πολύ ζεστά ή κρύα ροφήματα ενώ επίσης προτείνεται συχνά θεραπεία με ειδική φθοριούχο οδοντόκρεμα ή σκευάσματα.

 

Η λεύκανση στο σπίτι γίνεται μεν από τον ασθενή, πάντοτε όμως με την επίβλεψη του οδοντιάτρου. Με αυτήν την τεχνική ο οδοντίατρος θα εξετάσει τα δόντια και εάν διαπιστωθεί τερηδόνα, ουλίτιδα ή παλαιά σφραγίσματα θα πρέπει να παρέμβει πριν τη διαδικασία της λεύκανσης. Στη συνέχεια κατασκευάζονται ατομικοί νάρθηκες από πολύ λεπτό διαφανές πλαστικό υλικό, για την άνω και την κάτω γνάθο. Ο οδοντίατρος επιδεικνύει στον ασθενή πώς να τοποθετεί το υλικό λεύκανσης μέσα στους νάρθηκες. Ο χρόνος που θα παραμείνουν οι νάρθηκες στο στόμα εξαρτάται από την περιεκτικότητα του υλικού σε υπεροξείδιο. Μπορούν να εφαρμόζονται για δύο εβδομάδες περίπου, για μία ώρα την ημέρα ή δύο φορές την ημέρα από μισή ώρα, ή ακόμη και όλη τη νύχτα – εξαρτάται από τον λευκαντικό παράγοντα.

Η λεύκανση στο οδοντιατρείο και στο σπίτι συνήθως χρησιμοποιείται σε περιστατικά με έντονες δυσχρωμίες ή σε ασθενείς με υψηλά αισθητικά στάνταρ.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΝΣΗΣ

Η λεύκανση των φυσικών δοντιών δεν πρέπει να γίνεται:

 

  • Σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών
  • Σε γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού
  • Σε ασθενείς με ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα
  • Σε ασθενείς με εκτεταμένες προσθετικές εργασίες και με πολλές εμφράξεις
  • Σε δόντια με ανοιχτές κοιλότητες λόγω τερηδόνας
  • Σε δόντια με μεγάλες ρωγμές και κατάγματα (ειδικά στα μπροστινά δόντια)
  • Σε δόντια με έντονη την απόχρωση του γκρι
  • Σε δόντια με χρώση από τετρακυκλίνες και φθορίαση
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • Μετά τη λεύκανση διακόπτετε το κάπνισμα τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις ημέρες
  • Αν υπάρχουν λευκά σφραγίσματα ή προσθετικές εργασίες στα μπροστινά δόντια, θα πρέπει να αντικατασταθούν, καθώς η διαδικασία της λεύκανσης αλλάζει το χρώμα μόνο στα δόντια
  • Η λεύκανση θα πρέπει να γίνει ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας
  • Κατά τη διάρκεια της λεύκανσης – και για μία εβδομάδα μετά – δεν θα πρέπει να καταναλώνετε καφέ, κόκκινο κρασί, μαύρο τσάι, παντζάρια, φράουλες, κεράσια, κόκκινες σάλτσες- Επίσης πρέπει να αποφεύγετε όλες τις τροφές και τα ροφήματα που περιέχουν χρωστικές ουσίες
  • Μετά τη λεύκανση θα είναι ωφέλιμο να χρησιμοποιείτε για την καθημερινή στοματική υγιεινή λευκαντικές οδοντόκρεμες, τις οποίες θα σας προτείνει ο οδοντίατρος
  • Με τη λεύκανση φωτίζεται το χρώμα των δοντιών, καθώς απομακρύνονται οι χρωστικές ουσίες. Το περίφημο «κατάλευκο χαμόγελο των σταρ του κινηματογράφου» μπορεί να επιτευχθεί μόνο με προσθετικές εργασίες όπως όψεις πορσελάνης ή ρητίνης

 

Στη λεύκανση στο σπίτι θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του οδοντιάτρου. Η υπερβολική έκθεση στο λευκαντικό υλικό μπορεί να αφυδατώσει υπερβολικά την αδαμαντίνη και τα δόντια να πάρουν όψη κιμωλίας ή επίσης να δημιουργηθούν εγκαύματα στα ούλα